Ny funktion för dokumentation av skäl för deltidsanställning

Norges arbetsmiljölag har ändrats för att stärka rätten till heltidsanställning – ändringen gäller alla norska företag och organisationer

Den 1 januari 2023 infördes nya krav i Arbeidsmiljøloven avseende företag och organisationer som planerar att anställa tio deltidstjänster – i samband med detta ska berörda verksamheter uppdatera sina rutiner.
Läs mer om lagändringen här:
https://lovdata.no/dokument/LTI/lov/2022-12-09-88
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/vil-styrke-retten-til-heltidsjobb/id2919492/

Vad innebär lagändringen?

Arbetsgivare ska i varje enskilt fall skriftligen ange skälen för deltidsanställning, göra skälen tillgängliga för fackligt förtroendevalda eller andra företrädare för de anställda och sedan föra samtal i frågan.

För att säkerställa att normen om heltidsanställning inte urholkas måste arbetsgivaren:

• För varje enskild tjänst dokumentera/skriftligt ange skälen för deltidsanställning
  • Diskutera frågan om deltidsanställning med fackligt förtroendevalda, skyddsombud eller andra arbetstagarrepresentanter

Från och med den 1 januari har Arbeidstilsynen befogenhet att kontrollera att dokumentation faktiskt har upprättats och att parterna har fört samtal när så krävs.

Arbeidstilsynet har inte befogenhet att granska arbetsgivarens bedömningar eller ställa krav på hur samtalen ska genomföras.

Ny funktion "skäl för deltidsanställning" i Talent Recruiter

Gäller kunder som har aktiverat funktionen "skäl för deltidsanställning". Talent Recruiters kunder måste själva be att få funktionen aktiverad.

Funktionen "skäl för deltidsanställning" säkerställer att skälen för deltidsanställning anges skriftligen, så att den nya normen om heltidsanställning i Arbeidsmiljøloven följs.
Det kommer också att vara möjligt att ange datum då samtalsmötet genomfördes.

Om din organisation vill ha funktionen "skäl för deltidsanställning" eller om du har frågor om detta kan du kontakta os här.